Panta rhei, ouden menei betekend: “Alles stoomt en niets is blijvend.” Alles is voortdurend in verandering. Dit geld ook voor de samenwerking binnen jouw team. Het team is in beweging: teamleden ontwikkelen zich. Teams krijgen door de jaren heen andere taken of worden overbodig door de voortgaande automatisering. Teamleden gaan met pensioen en na 20 jaar kijk je om je heen en zie je dat meer dan de helft van je teamleden niet meer werkzaam zijn binnen je team.

Wil jij binnen deze dynamiek zoveel mogelijk gebruik maken van elkaars kwaliteiten dat is het zaak om binnen je team met elkaar te overleggen wie binnen je team het beste op welke stoel past.

Wanneer je jezelf niet aanpast zal je door de tijd worden ingehaald:
Wanneer jullie binnen je team niet opzoek gaan naar de optimale manier van samenwerken binnen het team, dan verdwijnt de dynamiek in het team en zal na verloop van tijd van buiten worden ingegrepen en valt er weinig meer te kiezen. Die situatie hebben we ook gezien in het voormalig Oostblok. Daar bestond de samenwerking tussen de leidinggevenden en teamleden uiteindelijk alleen nog maar uit de afspraak: ‘als jullie net doen of jullie werken, dan doen wij net of we jullie betalen.’ Dat is natuurlijk niet vol te houden en in 1989 stortte het “team Oostblok” in elkaar omdat ze nooit hadden vernieuwd en mensen van bovenaf op een plek waren gezet wat lang niet altijd bij hun kwaliteiten paste. Daardoor mist een team zijn eigen dynamiek en passie en zal na verloop van tijd verstenen.

Dit in tegenstelling van de startups die ons leven ook in de toekomst weer gaan veranderen: Organisaties die constant kijken wie het beste waar inzetbaar is.

Hier zijn voorbeelden en leestips van organisaties die je kunnen helpen:

Jeff Bezos (de oprichter van Amazon, Lees het boek hierover van de Auteur Brad Stone: Mr. Amazon) Had vanaf het begin met Shel Kaplan samengewerkt. Maar toen Amazon zich ontwikkelde zat Kaplan niet meer op de juiste plek. Hij was te introvert om voldoende invulling te geven aan de nieuwe functie die bij een directeur paste. Dus na 5 jaar nam Kaplan afscheid van Amazon.

Ditzelfde gebeurde ook met Steve Wozniak nadat Apple steeds groter groeide. Lees dit in het geweldige boek van Walter Isaacson over Steve Jobs.

In zijn biografie schrijft Phil Knight, de oprichter van Nike, er dit over in zijn boek Shoe dog: ‘Ik had de voorgaande maanden vaak nagedacht over Johnson. Hij was een echte goede ontwerper aan het worden we moesten zijn talent ten volle zien te benutten. Het ging uitstekend aan de oostkust, maar de administratie groeide hem boven het hoofd. De hele organisatie diende te worden herzien en gestroomlijnd, en dat was niet het beste gebruik van Johnsons tijd of creativiteit. Die taak was geknipt voor iemand als Woodell.’

Alle mensen op de juiste plek. Het heeft Nike in de samenwerking geen windeieren opgeleverd. Nike heeft zich ontwikkeld tot de grootste speler in de markt.

Heb jij ook zo’n bovenstaande ervaring meegemaakt in je team?

Deel dan jouw ervaringen in onderstaande commentaarveld. En hier kun je natuurlijk ook je vraag kwijt.

Vind je dit artikel waardevol?
Deel hem dan met jouw netwerk.
Dit kan door middel van de sociale media knoppen hieronder, zodat ook de mensen in jouw netwerk profiteren.

Wil je meer informatie? Bekijk de teamtrainingen.