Het is deze week de week van de Werkstress. En dat is niet voor niets: 60 %  van de Nederlandse werknemers heeft met stress te maken. Dit is 15% meer dan elders in de EU.
Jaarlijks worden er ongeveer 30.000 collega’s afgekeurd wegens stress of overspanning.

Dus voel je vooral niet schuldig wanneer je ook te veel stress op je werk ervaart. Maar doe er wat aan: Maak bespreekbaar waar je tegenaan loopt in de samenwerking binnen je team!

Dit zijn 3 belangrijke oorzaken waardoor werkstress ontstaat:

1: Te hoge of lage werkdruk

Het is niet zo dat alleen mensen met een hoge werkdruk rijp worden gemaakt voor een burn-out. Een lage werkdruk kan net zo goed de oorzaak zijn. In mijn woonplaats staat sinds een paar jaar een nieuw gemeentehuis met glas van vloer tot plafond. Daar wordt nu de volgende grap over gemaakt: Weet je waarom het raam van ons gemeentehuis al begint vanaf de vloer? Antwoord: Dan kunnen de ambtenaren ook liggend naar buiten kijken. Je kunt dus gek genoeg ook in een burn-out terecht komen wanneer je veel te weinig om handen hebt. Dat is ook de reden dat mijn nicht ontslag heeft genomen bij een bedrijf om de hoek waar ze met haar werktempo voor de middag al door haar werk heen was. Nu werkt zij bij een bedrijf waar ze 40 minuten voor moet reizen, maar met veel meer uitdaging die helemaal past bij haar competenties en gedagstype.

Stet jezelf eens de vraag: Welke werkzaamheden geven je energie en welke werkzaamheden kosten je juist veel energie?. Want als je doet waar je voor gemaakt bent dan kun je bergen verzetten en ervaar je de werkdruk als een heerlijke uitdaging.

 

2: Geen gezamenlijke teamwaarden en protocol

Wanneer er geen duidelijke afbakening is van kernwaarden waaraan iedereen zich wil houden, dan zorgt dit voor onrust en irritatie binnen het team. Een beveiliger bij de jeugdinrichting “Het Poortje” zei eens tegen mij dat het geen zin had om over samenwerking te praten als de gezamenlijke waarden niet goed waren afgesproken. Het kwam vaak voor dat wanneer zij de dienst moet overnemen van een collega, dat ze eerst zijn bureau nog moest opruimen en soms de overgebleven etensresten nog moest verwijderen. Dit gaf veel stress in de communicatie.

Stel jezelf eens de vraag: wat zorgt in jou team telkens voor ergernis en welke waarden zijn voor jouw team belangrijk, zodat je op een doelgerichte manier met veel plezier en minder stress met elkaar kunt samenwerken?

 

3: Respectloze en onduidelijke begeleiding

Wanneer je op de werkvloer geruchten hoort, dat er misschien een reorganisatie in de lucht hangt en je bent net bezig een huis te kopen dan levert dat extra stress op.
Wanneer je voor jouw gevoel keihard werkt maar hiervoor niet wordt gewaardeerd door je teamleider. Dan geeft dat een onbevredigend gevoel. Sommige teamleden razen dan door op weg naar die erkenning die waarschijnlijk nooit komt.
Wanneer hierin geen duidelijkheid geschapen wordt door de leiding geeft dit een onveilige werksfeer wat natuurlijk weer extra stress oplevert.

Als je teamleider bent stel je dan eens de vraag of alle teamleden heel duidelijk de missie, visie en propositie van de onderneming tussen de oren hebben. En is er voldoende inspraak op de werkverhouding? Wanneer heb je voor het laatst een compliment gegeven en wanneer vroeg je een teamlid hoe hij/zij de sfeer op de werkvloer ervoer?
En zo ja, wat is er toen veranderd om met nog meer plezier samen te werken?

Zorg dus voor duidelijkheid en veiligheid binnen het team door open en respectvol te communiceren. Dan hoeven de teamleden geen energie te verspillen om zichzelf staande te houden, maar kunnen ze die energie inzetten om met nog meer plezier samen te werken. Boekentip voor meer effectiviteit en plezier in de samenwerking: De Orka Award (de kracht van positieve feedback)

(bronvermelding: University of Twente)

Heb jij ook zo’n bovenstaande ervaring meegemaakt in je team of heb jij nog tips om stress in de samenwerking te verminderen?
Deel dan jouw ervaringen in onderstaande commentaarveld, zodat we er allemaal van kunnen leren en ons voordeel mee kunnen doen. En hier kun je natuurlijk ook je vraag kwijt.

Vind je dit artikel waardevol?
Deel hem dan met jouw netwerk.
Dit kan door middel van de sociale media knoppen hieronder, zodat ook de mensen in jouw netwerk profiteren.