We kennen allemaal wel situaties waarin samenwerking mislukt.

Teamleden missen deadlines en de communicatie tussen teamleden loopt slecht. Ik heb wel eens een team meegemaakt waar de definitie van communicatie was “Heel dicht langs elkaar heen praten.”  In dat team was duidelijk geen sprake van teamcoaching waardoor het team niet optimaal kon samenwerken.

Hopelijk ben je ook wel eens onderdeel geweest van een team waarbij je het gevoel had dat je samen iets bijzonders aan het bereiken was. Samen in de flow:

 

Dus wat zijn de 5 ingrediënten van een team dat met veel plezier zijn doelen haalt?

1: Eigenaarschap
De teamleden moeten vanaf het begin het gevoel hebben dat ze verantwoordelijk zijn voor hun eigen bijdrage aan het team en de samenwerking binnen het team. Daarnaast moeten de teamleden de mogelijkheid hebben om een bijdrage te leveren aan de oplossing van het probleem en het aandragen van ideeën voor het succes van het team.


2: Vertrouwen
Als teamcoach moet je een omgeving creëren waar teamleden erop kunnen vertrouwen dat ze op elkaar aan kunnen. Daardoor zullen ze het beste in elkaar naar boven halen en beter naar elkaar luisteren.
Na verloop van tijd worden ze meer transparant en zullen ze zich kwetsbaarder opstellen.
Ik zal nooit de anekdote vergeten van een teamlid met een heel groot probleem die hij uiteindelijk durfde te delen met een teamlid. En weet je wat zijn collega zei toen hij het probleem had gehoord?: ‘Heb jij dat nou ook?’ En die herkenning bleek al de helft van de oplossing te zijn. Je leert niet zoveel van elkaars succesverhalen maar van de fouten die je hebt gemaakt. Het delen van deze fouten verhoogt de effectiviteit van het team.


3: Structuur
Zorg al teamcouch voor een duidelijke structuur. En hou daarbij rekening met de doelstelling van het team. Je kunt je voorstellen dat de structuur van een militair peloton veel meer aan regels is gebonden dan een creatief team bij een reclamebureau. Ik hoorde eens van zo’n team waar de directeur zijn team coachte. Zijn teamleden hoefden niet elke dag op kantoor te komen, als ze maar wel met super creatieve ideeën op de proppen kwamen.


4: Gedeelde visie.
Misschien ken je het verhaal nog wel van Alice in wonderland.
‘Weet je wat het doel is van onze reis?’ vroeg de kat. ‘Dat weet ik niet’ zei Alice. ‘Dan doet het er ook niet toe welke kant je opgaat’ zei de kat.
Daarom is het belangrijk dat alle teamleden dezelfde visie en missie tussen de oren hebben. Schrijf het op de muur! Staat het op je website? Als voorbeeld: kijk naar onze: Missie


5: Plezier
Heb jij als teamcouch een team gecreëerd waarin de teamleden het fijn vinden om bij elkaar te zijn? Ze lachen en spelen samen. Dit geeft een boost aan divergerend en convergerend denken. Met team coaching kun je dus ook creatief omgaan. Ik hoorde van een teamcoach die elk jaar
€ 2.500,- investeert in zijn team. Het team mag zelf een invulling geven aan dit bedrag. Het eerste jaar kozen ze voor een koffiemachine waar lekkere espresso en cappuccino uit kwam. Het jaar daarop werd een voetbaltafel aangeschaft. Nog even een spelletje doen voordat we naar huis gaan? En is de koffie op het werk nu veel lekkerder dan thuis? Het moet niet gekker worden!

Zo zie je dat je als teamcoach nog veel kunt doen in de teamcoaching om van je team een team te maken dat met veel meer plezier zijn doelen haalt.

Auteur: Jan Mik.

Heb jij nog tips om teamcoaching tot een succes te maken binnen je team?

Deel dan jouw ervaringen in onderstaand commentaarveld. En hier kun je natuurlijk ook je vraag kwijt.

Vind je dit artikel waardevol? Deel hem dan met jouw netwerk.
Dit kan door middel van de sociale media knoppen hieronder, zodat ook de mensen in jouw netwerk profiteren.

Denk jij dat SCAN jouw team kan helpen om veel meer gebruik te maken van elkaars kwaliteiten? Of heb je nog vragen?

Wil je meer informatie? Bekijk de teamtrainingen.