Deze maand wordt het beeld van Trump ‘zonder ballen’ geplaatst in de Power of Art House te Amsterdam. Dit beeld laat letterlijk zien dat Trump geen ballen heeft, maar wat bedoelen we daar mee?

In de biografie van Leo Beenhakker kun je lezen dat hij de landstitel van 1999 met Feyenoord gewonnen had. Hij werd door de aanvoerder Paul Bosveld en nog een speler op de schouders getild. Toen zei Bosveld: ‘Even kijken of je echt een trainer met kloten bent’. ‘En hij kneep me ongegeneerd vol in mijn ballen’, verhaalt Beenhakker in zijn biografie. Hij begreep het wel. Als je een team moet leiden dan moet je daar de kloten voor hebben.

Dit oergevoel is zelfs in ons taalgebruik doorgedrongen. Als jouw collega tegen je zegt. ‘Dat durft onze teamleider niet, want daar heeft hij de ballen niet voor’, dan begrijpt iedereen wat je bedoelt, hij is niet wilskrachtig, vasthoudend en dwingend genoeg om het voor elkaar te krijgen. Zie het rode gedragstype.

Kun je alleen leiding geven als je het rode gedragstype bent?
Ik herinner mij nog goed, dat ik aan tafel zat met een directrice van een school voor kinderen met ernstige gedragsproblemen. Ze had ooit eerder een test gedaan en daar kwam uit dat ze niet het rode gedragstype was. De conclusie was dat ze daarom ook geen goede leider was. Ik adviseerde haar om bij de basis te beginnen.

‘Geniet je van je werk’ vroeg ik. ‘Ja’ zei ze. Ik vroeg door ‘En net zo belangrijk, genieten de leerkrachten er ook van dat jij hun directrice bent?’ Hier antwoordde ze bevestigend op: ‘mijn collega’s zijn blij met mij en kunnen me niet missen.’

Pas hierna gingen we kijken wat voor leider ze was. Ze was meer introvert dan extravert en was net zo taakgericht als relatiegericht. Op het SCANmodel kwamen we toen uit bij de leider als coördinator. Toen vielen de puzzelstukjes op hun plek. Zij bleek de ‘stille kracht’ op de achtergrond te zijn die de administratie en het rooster altijd goed voor elkaar had. De leerkrachten die roder waren dan zij (waardoor ze immuun waren voor het verbale en vaak fysieke geweld van de kinderen), konden altijd bij haar terecht voor een luisterend oor. Als zij zelf ook zo’n rood haantje was geweest, was er gedonder in de tent gekomen en nu was er harmonie.

Krijgt elk team of land de leider die het verdient?
Donald Trump is het rode gedragstype die de frustratie van het Amerikaanse volk handen en voeten geeft, nu ze naar de tweede plek in de wereld afstevenen. In de crisis-tijd voor en na de 2e wereldoorlog was Roosevelt president van de Verenigde Staten. Hij was het tegenovergestelde van Trump. Hij voerde ‘the new deal’ in. Een programma tegen de sociale en economische gevolgen van de grote depressie. Daarnaast hield hij zijn ‘fireside chats,’ praatjes bij de haard, waarmee hij zijn volk tijdens de oorlog een hart onder de riem wilde steken. En hij kon wél op een harmonische manier met de pers om gaan. Hij organiseerde Sunday Suppers op het Witte Huis, waarbij de pers welkom was. Op de persconferenties waren de journalisten niet langer verplicht vooraf vragenlijstjes in te vullen. Daardoor kregen deze conferenties een heel informeel karakter. Hij stelde daar wel tegenover dat de dingen die hij off the record vertelde, niet als citaat zouden worden weergegeven. Roosevelt was een verbinder (zie het SCANmodel), die zijn volk door moeilijke tijden loodste. Als jij een leider bent, wat voor kleur heb jij dan volgens het SCANmodel?

Auteur: Jan Mik.

Heb jij nog tips voor meer werkgeluk binnen jouw team?
Deel dan jouw ervaringen in onderstaand commentaarveld. En hier kun je natuurlijk ook je vraag kwijt.
Vind je dit artikel waardevol? Deel hem dan met jouw netwerk.
Dit kan door middel van de sociale media knoppen hieronder, zodat ook de mensen in jouw netwerk profiteren.
Denk jij dat SCAN jouw team kan helpen om veel meer gebruik te maken van elkaars kwaliteiten? Of heb je nog vragen?

Wil je meer informatie? Bekijk de teamtrainingen.