Ik had een verkoopgesprek met een directeur-eigenaar die beter wilde samenwerken met zijn teamleden. Ik vertelde hem over de teamtrainingen waarna hij mij onderbrak. Ik zal nooit vergeten wat hij toen zei: ‘Ik heb voor mijn klanten alle tijd, maar jij bent mijn leverancier, dus heb ik voor jou maar een half uur. Voordat ik met SCAN bezig was zou ik mij waarschijnlijk beledigd hebben gevoeld. Maar nu zat ik gelijk in de samenwerking modus: Hoe kreeg ik het voor elkaar dat hij echt naar mij luisterde?

Stap 1 in de samenwerking: Hoe sluit ik aan bij zijn wereld? En ik hoorde mijzelf zeggen: ‘half uur? Ik kan een teamtraining ook in 7 minuten uitleggen!’

Ik zag gelijk een glimlach op zijn gezicht. ‘Now we’re talking.’ Hoorde ik hem verheugd zeggen. ‘Tak, tak, tak. Gas op de plank en snel zaken doen.’ En uiteindelijk liep ik met de opdracht naar buiten. Thuis keek ik nog even op het SCANmodel en wist dat ik had aangesloten bij de rode belevingswereld.

Een paar weken geleden stond ik voor een groep TD-ers. Mensen die introvert zijn en behoorlijk taakgericht zijn blauw. Zie SCANmodel.

We gingen oefenen met voorbeelden uit de praktijk. Iedereen was gescand. De meeste teamleden waren blauw maar er was ook een teamlid die wel heel erg rood was. Voor zijn blauwe medewerkers was het een uitdaging hoe ze effectief met hem konden communiceren.

Ik mocht hem als voorbeeld gebruiken en communiceerde op de volgende manier met hem:

1-Ik keek hem recht in de ogen.

2-Vertelde hem dat ik hem kort wilde spreken.

3-Communiceerde kort de boodschap.

4-Tenslotte vroeg ik hem kortaf of de samenwerking voortaan op deze manier mocht plaatsvinden. Hij bevestigde dit.

Na dit rollenspel vroeg ik hem of hij deze manier van communiceren prettiger vond dan wanneer mensen veel breedsprakiger zijn.

‘ Van mij had die boodschap nog veel korter gekund.’ zei hij.

Ik vroeg of hij een voorbeeld had van nog korter en krachtiger communiceren. hij noemde het volgende voorbeeld:

Het bleek geen grap te zijn. Dit teamlid hield van kort en bondig communiceren. Zijn teamleden moesten daar wel even aan wennen. Ze zijn nu effectiever in de communicatie en hebben nu de tools in handen waardoor hun collega ECHT luistert.

Maar in het begin vonden ze dat ze dan een rol aan het spelen waren terwijl ze in zijn wereld aan het communiceren waren. Ze hadden het gevoel dat ze niet echt overkwamen en daardoor wel door de mand zouden vallen.

Freek de Jonge omschreef eens hoe moeilijk hij het vond wanneer hij op toneel stond en dacht: Ik kan het helemaal niet goed en ik ben bang dat ik door de mand val. Totdat hij er na jaren achter kwam: Er is helemaal geen mand!

Heb jij ook zo’n bovenstaande ervaring meegemaakt in je team?

Deel dan jouw ervaringen in onderstaande commentaarveld. En hier kun je natuurlijk ook je vraag kwijt.

Vind je dit artikel waardevol?
Deel hem dan met jouw netwerk.
Dit kan door middel van de sociale media knoppen hieronder, zodat ook de mensen in jouw netwerk profiteren.

Wil je meer informatie? Bekijk de teamtrainingen.