We zitten weer midden in het schaatsseizoen. Mooi om op televisie naar te kijken. Maar wat ik nog veel interessanter vind, is om erachter te komen hoe ze tot zo’n topprestatie zijn gekomen.

Als je de biografieën van deze topsporters leest, kom je er al snel achter dat er alleen een topprestatie kan worden geleverd als er een hele goede samenwerking en communicatie tussen topsporter en coach is. Je leest dan over een coach die een team moet vormen en daarnaast het beste in elk individu naar boven probeert te halen.

Zowel in de biografie van Marianne Timmer als in de biografie van  Mark Tuitert kunnen we lezen dat ze 2 dezelfde trainers hebben gehad. Eerst waren ze onder de hoede van Peter Mueller en dat heeft hen zeker veel gebracht. Peter was de coach die “het heilig vuur” in de schaatsers kon ontsteken. Maar teveel van Peter houd je als schaatser niet vol. Ze raakten beiden overtraind. En hebben de samenwerking met Mueller gestopt. Daarna zijn ze allebei naar Jac Orie gegaan. Orie is een heel ander soort trainer. Veel minder extravert en meer gericht op de kleinste details. Want olympisch goud winnen of verliezen gaat vaak over honderdsten van seconden.

Zou het niet fantastisch zijn wanneer de schaatser van de toekomst over 2 van zulke trainers kon beschikken binnen één team. Dat ze de handen ineen slaan om op lange termijn het beste in een topsporter naar boven te halen. De sporters worden eerst begeleid door Mueller, waardoor ze geïnspireerd en gemotiveerd raken. Daarna moet hij ze overdragen aan Orie, die vanuit zijn observatie op het individu op detailniveau gaat finetunen. En op de dag dat ze moeten presteren, worden ze nog even onder handen genomen door Mueller. Een perfect samenspel tussen 2 leiders.

Maak jezelf ook sterker door je kwaliteiten te verbinden met die van je collega. Lees meer>

Auteur: Jan Mik.

Heb jij nog tips hoe je beter kunt samenwerken?

Deel dan jouw ervaringen in onderstaand commentaarveld. En hier kun je natuurlijk ook je vraag kwijt.

Vind je dit artikel waardevol? Deel hem dan met jouw netwerk.
Dit kan door middel van de sociale media knoppen hieronder, zodat ook de mensen in jouw netwerk profiteren.

Denk jij dat SCAN jouw team kan helpen om veel meer gebruik te maken van elkaars kwaliteiten? Of heb je nog vragen?

 

Wil je meer informatie? Bekijk de teamtrainingen.